Направи добро, подари дърво

От Теодор Войников • Aug 14th, 2010 • Категория: Екология

- Книга?
- Наскоро ми се оплака, че нямал време за четене…
- Пуловер?
- Идея си нямам кой номер носи…
- Дезодорант?
- Банално е!
- Ох, не знам… нищо не ми идва наум…
- Хм… може да му вземем нещо шантаво и майтапчийско… надуваема овца?
- @#4#^-*/! @!?!
- Добре де, предавам се…

Този разговор ти е познат отнякъде, нали? Избирането на подарък винаги е било дяволски трудна работа за една статистически значителна част от хората. Причината вероятно е в двойната цел, която преследва ритуалът на подаряването – да ощастливи получателя, но и да дари подаряващия с онова сладко удовлетворение, примесено с нарцисизъм, че е избрал „най-подходящото”, за което „никой друг не се е сетил”. Допълнителен влияещ фактор е страхът да „не се изложиш”. Затова изискванията към подаръка са високи – той трябва да е различен, специален и приятно изненадващ.

Сигурно такива мисли са се стрелкали в главите на група студенти и ентусиасти, когато неочаквано за самите тях им хрумнала идеята за зелен подарък. Прочуванията, проведени от тях, показват, че всеки трети човек иска да посади дърво, но нещо му пречи. Те решават да променят това като предложат една наглед необичайна услуга: да дадат възможност на всеки, който иска, да подари дърво на себе си или на своите близки.

Поръчката се прави на сайта на инициативата www.tree.bg. Можеш да избираш между бяла бреза, градски конски кестен, липа, туя, лъжекипарис, шмак, офика и праскова. Цената на зеления подарък е 99 лв. и включва стойността на дървото, транспорта и засаждането му (с разрешение на общината), както и сертификат с името на получателя и местоположението на растението.

Разбира се, ще се намерят хора, които да посрещнат идеята със скептицизъм – кому е нужно дърво, което на практика притежава само на думи и в повечето случаи не дава плод? От тях, скъпи празнуващи, можете да очаквате само книги (не че е лошо!), пуловери (достатъчно сме ги получавали като деца от бабите си), дезодоранти и, уви, надуваеми овце.

Ако искаш да изглеждаш по младежки свеж и еко ангажиран или просто различен, подари дърво. Освен че ще зарадваш близък човек, ще допринесеш за това в София да има повече чист въздух и повече зеленина.

На 3-ти юни 2010 г. проектът „Подари дърво” се класира на трето място в националното състезание „Най-добра учебна компания на България 2010”, организирано от неправителствената организация „Джуниър Ачийвмънт”.

Ако ти харесва идеята за зелени подаръци, можеш да се присъединиш към Фейсбук групата
на tree.bg тук.

Tagged as: , ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников