Индия ще намали само интензитета на въглеродните си емисии

От Виктор Владев • Dec 4th, 2009 • Категория: Екология, Новини

Индия обещава да намали интензитета на въглеросните си емисии с 20% до 25% през следващото десетилетие, обяви индийският министър на околната среда Джайрам Рамеш, цитиран от Би Би Си. Той направи това изказване в навечерието на световната конференция за климатичните промени, която започва на 7 декември в Копенхаген.

Това е значителен завой в политиката на Индия, която досега отказваше да се ангажира с конкретни стойности за емисиите на парникови газове, които възнамерява да отделя. Анализатори обаче отбелязват, че в действителност, въпреки намаляването на интензитета, абсолютната стойност на въглеродните емисии може да се увеличи, но с по-ниски темпове.

Министърът подчерта, че посочените от него цели са само вътрешнополитическо обешание и не обвързват законово Индия. Те ще бъдат постигнати с помощта на мерки като технологията “чисти въглища” в електроцентралите, повишаване на критериите за вредните емисии на автомобилите и подобряване на стандартите в тяхното производство.

“Индия носи не към света, а към себе си отговорността да се отнесе сериозно към климатичните промени”, заяви Рамеш. “Промяната в климата е от огромно значение за нашата страна”, каза още той и добави, че Индия е най-уязвимата страна в света от ефекта на глобалното затопляне.

Във връзка с планираното ниво на вредните емисии министърът заяви: “В Копенхаген, ако успеем да сключим споразумение [...] имаме готовност да направим дори повече от това”.

Миналата седмица Китай също обяви намерението си да намали до 2020 г. интензитета на въглеродните си емисии с до 45% в сравнение с нивото от 2005 година. Подобно на случая с Индия обаче това също означава увеличаване на емисиите, но с по-ниско темпо.

Tagged as: , ,

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев