Какво се случва в Познан?

От Теодор Войников • Dec 10th, 2008 • Категория: Екология

Целта на преговорите в Познан е договор за промените в климата, който да наследи Протокола от Киото.

Дейвид Адам, кореспондент по околната среда

Гардиън

Какво се случва в Познан?

Страни от цял свят се срещат за две седмици в Познан, Полша, за да продължат преговорите върху нов договор за промените в климата, който да наследи протокола от Киото през 2012 г. Учените твърдят, че до 2050 г. светът трябва да намали емисиите от въглероден двуокис най-малко с 50% в сравнение с нивата от 1990, за да ограничи атмосферното затопляне до 2 – 3 °С. Договорът най-вероятно ще си постави по-краткосрочни цели, например такива изпълними до 2020 г.

Не бяха ли тези решения взети в Бали?

Разговорите в Бали преди Коледата на 2007 г. дадоха начало на сегашните преговори, които трябва да приключат до другата година по това време на среща на ООН в Копенхаген. Ако през 2009 г. се стигне до съгласие, това ще даде надежда на страните за ратифициране на нов договор преди 2012 г. В случай че преходът от Киото не мине гладко, това може да предизвика колапс на пазара на въглеродни емисии.

Какво ще се случи в Познан?

Вероятно не много. Страните не ще имат желание да се ангажират с каквото и да било преди да видят как новата американска администрация ще подходи към проблемите на климата. Според вътрешни източници това означава, че до средата на следващата година може да се очаква малък напредък по изготвянето на съгласие за нови намаления на въглеродните емисии. Все пак някакъв прогрес е възможен – страните биха могли да се споразумеят как да освободят стотици милиони лири финансиране, за да помогнат на най-бедните нации да се справят с последиците от климатичните промени. Също така може да се действа в посока на схема за плащане на тропическите страни за запазване на горите.

А Китай?

Бурния растеж на китайската икономика доведе до скок на глобалните въглеродни емисии от 2000 г. насам, но страната отказва да предприеме действия преди същото да направят богатите страни, които, според Китай, носят най-голяма отговорност за глобалното затопляне до този момент. Преговорите между САЩ и Китай по въпроса са в застой вече повече от десетилетие. Китай очаква Щатите да отстъпят първи.

Може ли едно ново споразумение да спаси планетата?

Каквото и да се случи, изглежда сигурно, че световните температури ще превишат с два градуса нивото от прединдустриалната ера, което ЕС определя като опасно. Според учените емисиите на въглероден двуокис се увеличават прекалено бързо, за да бъде наложен контрол върху тях в рамките на поставената цел от 2 градуса. Въпросът е дали можем да ограничим щетите. Повишаване на температурите с 3 градуса, което днес изглежда неминуемо, ще бъде значително по-лошо от 2 градуса, но и значително по-добре от 4 градуса и т.н. Евентуално ново споразумение може само да постави целите – от правителствата, компаниите и хората зависи дали те ще бъдат изпълнени.

Оригиналният текст можеш да откриеш тук.

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников