Конкурс за избор на българския отбор за състезанието по международно публично право ТЕЛДЪРС

От Теодор Войников • Oct 11th, 2009 • Категория: Новини, Образование

На 20 октомври, в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, ще се проведе конкурс за действащи студенти, които да представят университета в състезанието ТЕЛДЪРС.

ТЕЛДЪРС е най-престижното състезание по международно право в Европа. Организира се ежегодно от Лайденския университет и се провежда в Двореца на мира, Хага, Холандия (седалище на Международния съд на ООН). Финалите на тридесет и третото издание на състезанието ще са през април 2010 г. Българският отбор за 2010 г.ще се състои от четирима студенти, избрани с конкурс.

Международните състезания по право са в мнозинството си в сферата на Европейското право или Международното публично право. Въпреки различията си те имат общи белези – дава се казус, сходен с актуален, но все още нерешен, европейски или международен спор, отборите (съставени от четирима или трима души) подготвят писмените си защити по него и след предаването им имат около един месец да се подготвят за устните пледоарии. Пледоариите се провеждат в държавата, определена за домакин, и са на английски (има и състезания, в които се пледира на френски или немски). Състезателите представят своите аргументи пред съдебен състав, който се състои от доказани професионалисти в конкретната област на правото, сред които и съдии, Генерални адвокати и служители в съдилищата, под чиято егида се провежда състезанието.

Ако желаете да участвате, моля изпратете своята автобиография и мотивационно писмо на английски език на ел. адрес telders.bulgaria@gmail.com до 20 октомври. Изискванията към кандидатите са:

- да сте студент по право или международни отношения в юридическия факултет на СУ

- да владеете отлично английски език

Информация за точния час на провеждане на конкурса и аудиторията, където трябва да се явят кандидатите ще бъде публикувана допълнително на сайта на e-comedia.

Tagged as: ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников