Тестове разкриват пропаст между половете в използването на основни умения

От Теодор Войников • Jul 30th, 2009 • Категория: Новини, Образование

Момичетата изпреварват момчетата в широк спектър от умения, от четене и писане до способност да се концентрират, при това още преди да са тръгнали на училище, отбелязва „Индипендънт”. Анализ на основните умения, правен на всяко четиригодишно дете преди започване на началното образование, показва разлика от 20% при уменията за писане, като 74% от момичетата могат да използват писането за различни цели, в сравнение със само 54% от момчетата.

За първи път правителството на Великобритания публикува подробен анализ на резултатите на момчетата и момичетата в 117 различни области. То показва, че момчетата се справят по-добре от момичетата в едва 3 от тях: в развиването на математически умения, овладяването на нови технологии, както и в построяването и конструирането на предмети. Във всяка друга област, обаче, момичетата са или далеч напред, или наравно с момчетата.

Фактът, че има точкова разлика от 20% между момичетата и момчетата в някои сфери на комуникационните умения, е притеснителен”, твърди Анн Маутфорд, от благотворителната организация „За децата”. „В бъдеще икономиката ще изисква все повече умения за общуване и в това отношение момичетата изглежда имат солидна преднина. Ако не направим нещо по въпроса, момчетата няма да бъдат готови да се конкурират на пазара на труда в света, който се задава”.

Оценяването на децата се простира от наблюдения върху личната им хигиена и способността им да се обличат и събличат, до това дали имат респект към своите родители и връстници. Докато три от четири момичета могат да напишат прост списък за пазаруване или писмо до Дядо Коледа, едва половината от момчетата се справят с тази задача. Нещо повече – 26% от момчетата не могат да напишат името си в сравнение с 15% от момичетата.

Други области, в които има пропаст между резултатите на момчетата и момичетата, са свързани с въображението – изкуство, музика и театър – с които се справят 71 процента от младите дами и само 52 процента от връстниците им от мъжки пол.

Tagged as:

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников