Преговорите в Мадейра целят постигането на компромис върху китолова

От Теодор Войников • Jun 22nd, 2009 • Категория: Екология

Годишната среща на Международната комисия по китолов бе открита в Мадейра, съобщи кореспондентът по околната среда на Би Би Си Ричард Блек. Преговорите по постигането на компромис между държавите-привърженици и противници на китолова са в състояние на деликатен баланс.

В резултат на компромисния пакет Япония ще намали своя лов в Антарктика в замяна на правото да хваща китове в крайбрежните си води.

Първоначалната цел да бъдат завършени преговорите до тазгодишната среща не беше постигната.

Исландия ще бъде критикувана от природозащитните организации заради увеличения улов на китове финвал, които са в списъка на застрашените видове.

На срещата тази година вероятно ще станем свидетели и на ожесточен дебат върху подновените усилия на Гренландия да добави гърбатите китове към видовете, върху които местните инуитски общности имат исторически риболовни права.

Убиване на китове за научни цели

Основното искане на страните-противници на китолова е Япония да спре или да постави под международно наблюдение своите програми за лов на китове за научни цели.

Международната конвенция за регламентиране на китолова от 1946 г. позволява на всяка страна да хваща толкова китове, колкото са й необходими за провеждането на научни изследвания.

Критиците обаче са на мнение, че тази мярка не е била предвидена да бъде използвана за хващането на стотици китове всяка година.

Основната цел на Япония е да договори правото на четири крайбрежни общности да ловуват по 150 малки ивичести кита годишно за местна консумация.

Първата стъпка към компромиса

Въпреки желанието си да видят края на ловуването за научни цели, някои държави-противници на китолова имат сериозни резерви относно предлаганата сделка.

Обезпокоени сме от японското предложение за крайбрежния китолов”, заяви министърът на околната среда на Великобритания Хю Иранка-Дейвис.

Гледаме на него като на първа стъпка към постигане на японското намерение, но и като възможност за предявяване на претенции от други страни, особено Южна Корея”, бяха думите на Дейвис пред Би Би Си Нюз.

По-рано тази година правителството на Южна Корея даде да се разбере, че ще поиска квота за крайбрежен риболов, ако предложението на Япония бъде прието.

Португалският министър на околната среда Умберто Роса заяви, че не е против крайбрежния китолов по принцип и че ключът е в детайлите на споразумението.

Правилният път, според мен, е споразумението да бъде сключено с много условия, така че да не се позволява крайбрежен риболов навсякъде по света, а само в някои ограничени и контролирани ситуации, и броят на убиваните китове да е по-малък от днешния.

Провал на преговорите ще остави регулацията на китолова и запазването на китовете също толкова разпокъсана и неработеща, колкото е била през последните две десетилетия.

Tagged as:

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников