Заплахата от топенето на ледовете беше преосмислена

От Юри Иванов • May 17th, 2009 • Категория: Екология

Майк Кинвър, Би Би Си, със съкращения

Изчезването на по-голямата част от полярната шапка няма да повиши нивото на световния океан толкова, колкото се предполагаше досега, пресметна екип от учени. Изследователите заявиха, че стопяването на ледената шапка в западната част на Антарктика ще доведе до повишаване на морското равнище с 3.3 метра. Според предишните проучвания това нарастване трябваше да бъде от между пет и шест метра.

Въпреки това, добавиха учените, повишаването на морското равнище все още би представлявало сериозна заплаха за крайбрежни градове, като Ню Йорк.

„Повдигането на нивото на морето се смята за една от най-сериозните последици от промяната в климата”, каза ръководителят на екипа професор Джонатан Бамбър. „Например повишаване с метър и половина ще принуди 17 милиона души да напуснат Бангладеш”, допълни той. „Така че е от изключителна важност да разберем каква е заплахата за крайбрежните ивици и за хората, които живеят там.”

Преосмислената заплаха

Земята има три ледени шапки – в Гренландия, Източна Антарктика и Западна Антарктика, като последната от тях се смята за най-уязвима при промяна в климата. „От тридесет години насам нашата хипотеза е, че ледената шапка в Западна Антарктика е нестабилна”, обясни Бамбър. „Тази нестабилност означава, че е възможно ледът да се стопи бързо или големи ледени блокове да се откъснат в океана”.

През 70-те години е пресметнато, че в подобна ситуация нивото на световния океан ще нарастне с до пет метра. Според по-късни изследвания това повишаване може да стигне до шест метра. Бамбър, обаче, заяви, че никой не е преосмислил тези данни, възползвайки се от новата информация, станала достъпна за учените, и от по-доброто разбиране за динамиката в ледените шапки.

Първоначалните преценки са базирани на „много повърхностна информация за дебелината на леда”, обясни той. „През последните тридесет години ние придобихме допълнителни данни за тази дебелина в цяла Антарктика и в частност за западната й част. Освен това имаме по-добра представа за топографията на повърхността (на Антарктика)”.

Тези два факта са изключително важни за определянето на две неща – вместимостта на леда, чието стопяване би допринесло за повишаването на морското равнище, и каква част от Западна Антарктика е податлива на нестабилност. „Според преценката на моя екип нивото на повдигане на морското равнище, ако ледената шапка се стопи, ще отговаря на около 3.3 метра”, каза Бамбър.

Неговото изследване също така е установило в кои региони повишаването на морското равнище ще бъде най-голямо. Отчасти заради гравитационното поле на Земята нивото на световния океан ще нарасне в най-голяма степен на около 40 градуса северна ширина около бреговете на Северна Америка. Това означава, че под заплаха биха били градове като Ню Йорк и Сан Франциско.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов