Барак Обама ще започне преговори с Русия за съкращаване на ядрените оръжия

От Юри Иванов • Feb 4th, 2009 • Категория: Новини

Вашингтон, 04 февруари

Президентът Барак Обама ще започне най-амбициозните преговори за съкращаване на въоръженията с Русия в последните трийсетина години, съобщи Таймс. Неговата цел е договор, който да намали ядрените арсенали на двете държави с по 80 процента. Ако този радикален проект бъде осъществен, САЩ и Руската федерация ще разполагат с по 1000 ядрени бойни глави след подписването на договора.

Ключова за инициативата на новия президент е преоценката на плана на предишната администрация за разполагане на ракетен щит в Източна Европа, на който Москва яростно се противопоставя.  

Обама планира да създаде управление за неразпространение на ядрените оръжия в Белия дом. Очаква се то да бъде ръководено от Гари Сеймор, преговарящ по въпросите на неразпространението в администрацията на президента Клинтън, и да наблюдава бъдещите преговори с Москва. Самите преговори ще бъдат водени от Държавния департамент.

Всяко споразумение между САЩ и Русия ще окаже натиск върху Великобритания, която разполага със 160 ядрени бойни глави, и останалите ядрени държави да ограничат арсеналите си.

Планът на Обама ще бъде усложнен от ядрените амбиции на Иран, който вчера изстреля първия си сателит в орбита, и Северна Корея, която се кани да изпробва балистична ракета с голям радиус.  

Tagged as: , , ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов