Иран отпразнува годишнината от революцията си като изстреля първия си сателит

От Юри Иванов • Feb 3rd, 2009 • Категория: Новини

Техеран, 03 февруари

Иран претендира, че успешно е изстрелял в орбита първия си сателит, използвайки  ракета, която Западът смята за част от дългосрочната балистична програма на страната, съобщи Таймс. Докато това твърдение, направено от президента Махмуд Ахмадинеджад по държавната телевизия, не бъде потвърдено по технологичен път, отношението към него ще бъде умерено скептично. Таймс припомня, че първите два опита за изстрелване на ирански сателити от февруари и август миналата година се провалиха.

Ако твърдението на Ахмадинеджад се окаже истина, обаче, то ще бъде поредно доказателство за нарасналите възможности на Техеран да развива технологията за създаване на балистични ракети с голям обхват.

Въпреки че Иран настоява, че изстрелването на сателита е изцяло мирен проект, експертите са категорични, че съществува връзка между него и военната програма на страната.

Съобщението за началото на „официалното присъствие” на Иран в космическото пространство съвпадна с 30-годишнината от революцията в страната. То изпревари с един ден планираната среща на високопоставени дипломати на държавите постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия във Франкфурт, на която се предвижда да бъде обсъдена програмата на Техеран за обогатяване на уран.

Tagged as: , ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов