ЕС се опитва да привлече САЩ за създаването на трансатлантическа схема за търговия с въглеродни емисии

От Виктор Владев • Jan 29th, 2009 • Категория: Екология

Йън Трейнър, ”Гардиън” (със съкращения)

Европейската комисия предложи правителството на Барак Обама да обедини усилия с Европа в трансатлантически пакт за борба с промените в климата. Идеята е да се създаде общ пазар между ЕС и САЩ за търговия с емисии на въглероден диоксид, базиран на системата, която действа в Европа от 2005 г.

Еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас изрази надежда, че ако САЩ, които са едни от най-големите замърсители на атмосферата, заедно с Китай, се присъединят към системата за продаване на квоти за замърсяване на търг, тя може да обхване и други индустриализирани страни, а впоследствие и големите развиващи се държави, и към 2020 г. да се превърне в глобален пазар за въглеродни емисии.

Димас определи предстоящите през тази година срещи в Копенхаген, на които трябва да се сключи ново споразумение за борба с климатичните промени, което да замени Протокола от Киото, като ”последен шанс” да се ограничи глобалното затопляне, преди да премине точката, от която няма връщане назад. Еврокомисарят призова американския президент да се присъедини към ЕС в борбата за спасяване на планетата. ”Изглежда Обама е привърженик на системата за търговия с квоти за замърсяване”, отбеляза той и определи първите изявления на новия президент във връзка с екологичната политика като ”изключително обнадеждаващи”.

”Много от новите идеи, които ще ни освободят от пристрастяването към въглерода, ще дойдат от Америка”, каза Димас на Обама. ”Америка разполага с дипломатически и финансови ресурси, които, като се комбинират с усилията на Европейския съюз, могат да помогнат да вземем и останалата част от света на борда”.

Димас изрази надежда, че подобна европейско-американска стратегия може да даде плодове на срещите в Копенхаген през декември, като убеди държави като Китай, Бразилия, Индия, Русия и Япония да се включат в нея, за да се създаде общ фронт, който да обединява както развитите, така и развиващите се страни.

Схемата на европейската екологична политика, която ще се обсъжда на заседанието на Европейския съвет през март и може да претърпи изменения, предвижда развиващите се страни да ограничат растежа на парниковите си емисии с до 30% до 2020 г. В замяна на това Европейският съюз ще намали общото количество на парниковите си емисии до 30% по-малко, в сравнение с нивото от 1990 г. в същия срок, ако се постигнат споразумения с другите големи замърсители извън блока.

ЕС вече пое ангажимент да ограничи до 2020 г. емисиите на парникови газове до 20% по-малко, в сравнение с 1990 г., още преди срещата в Копенхаген.

Целта на пакета от мерки, които предприема ЕС, е да не се позволява средната годишна температура на Земята да се увеличи с повече от два градуса по Целзий. Според Димас световните емисии на въглероден диоксид трябва да се намалят наполовина до 2050 г. За тази цел Европа трябва да ограничи своите емисии с 95% към същата дата.

Цената на успеха в това начинание ще бъде общо по 175 милиарда евро на година до 2020 г., като около половината от тези пари ще бъдат похарчени в развиващите се държави. Разходите за развитие на зелените технологии ще трябва да се увеличат четворно до 2020 г., смята еврокомисарят.

Tagged as: , ,

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев