Първи април – денят на шегата

От Екип E-comedia • Apr 1st, 2009 • Категория: Новини

Днес в много държави по света се отбелязва денят на шегата (известен още като ден на лъжата и ден на глупака – от англ. fool’s day). По традиция на него хората се шегуват или лъжат помежду си, като в някои страни – за щастие не и в България – шегите са позволени само до обяд. В списъка на тези наказани в културно отношение държави попадат Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Канада и ЮАР.

Сред по-облагодетелстваните от традицията страни, освен нашата родина, са Франция и САЩ.

Произходът на първоаприлския „празник” остава неясен. Една популярна теория го свързва с предхристиянските култури в Европа, които отбелязвали първи май като начало на лятото и на сезона за засаждане на реколтата. Онези, които обърквали датите и започвали да сеят предварително, били наричани „априлски глупаци”. Друга теория свързва априлските глупаци с реформата на френския крал Чарлз IX, който изместил Нова година от 1 април на 1 януари. Хората, които продължили да отбелязват старата дата, били осмивани от съседите си и това довело до зараждането на традицията.

Така или иначе, през XVIII век днешният ден вече се отбелязва като празник на шегата (лъжата или глупака).

Първи април е част от културната традиция предимно на западните държави. Въпреки това той се чества и в други страни по света – но не е толкова популярен.

Специално за читателите на e-comedia Виктор Владев подготви ето тази първоаприлска статия, която следва да се приема за чиста монета.

Tagged as: ,