Изложба на Пикасо в Националната галерия за чуждестранно изкуство

От Десислава Кралева • Dec 18th, 2008 • Категория: Новини

София, 18 декември

Вчера в София беше открита изложба на Пабло Пикасо, озаглавена „Аз не търся. Аз намирам: Пабло Пикасо”. Изложбата представя 86 негови творби, сред които някои особено редки и ценни екземпляри. Картината „Портрет на Пол” – портрет на първородния син на твореца, е с особена сантиментална стойност за него и Пикасо не се разделя с нея до смъртта си. Сега тя е собственост на испанското Министерство на културата и до този момент е показвана публично само два пъти.

На изложбата ще можем да видим разнообразните техники, с които си е служил Пикасо. Сред тях са графика, акварели, масло, текстил, офсет, керамика, смесена техника и рисунка. Друго интересно е, че ще бъдат представени творби от различните му периоди, благодарение на които ще проследим творческия му път и трансформациите, които е претърпял.

Фотографиите на Пикасо, които са част от изложбата – 25 на брой – са дело на неговия приятел Люсиен Клерг и ще ни помогнат да погледнем на него, освен като на гений (което за никого не е тайна), и като на простосмъртен човек, какъвто всъщност е бил.

Изложбата е втората от този тип, която се организира в България. Първата беше изложбата на макети по скици на Леонардо да Винчи, както и репродукции на негови чертежи, която видяхме в края на 2006 г. Както и тогава, сега също ще имаме на разположение три месеца, за да я посетим. Изложбата ще бъде в Националната галерия за чуждестранно изкуство до 15 март. Пожелаваме ти приятно гледане!

Tagged as:

Десислава Кралева (23) се познава с останалите членове на екипа от Университета, където всички водеха безмилостна борба с международните отношения. Извън това има интереси в областта на музиката, литературата, театъра, а отскоро и народните танци. Освен с преподаването на английски, се е занимава със семинари, била е участник на няколко международни конференции и за кратко беше в БТА.
Пишете на автора | Всички статии от Десислава Кралева