Следващата година ще бъде решаваща за преговорите между ЕС и Турция

От Теодор Войников • Dec 17th, 2008 • Категория: Новини

Брюксел, 17 декември

Турция и Европейският съюз трябва да ускорят темпото на преговорите за присъединяване, което в последно време се забави, твърди доклад, публикуван в понеделник (15-ти декември), в който се подчертава, че следващата година ще бъде „решаваща” за перспективите на Турция за членство в Европейския съюз, съобщава сайтът http://euobserver.com 

„И двете страни трябва да си припомнят колко много могат да спечелят една от друга и да напреднат бързо на няколко фронта, за да прекъснат низходящата спирала в преговорите”, се казва в доклада на Международната кризисна група.

Ако ситуацията остане непроменена, има опасност реформите в Турция да се забавят, да се възобнови напрежението между турци и кюрди и да се стигне до поляризиране в политиката.

Според Международната кризисна група Анкара няма да бъде единствената губеща страна. За Европа цената ще бъде в по-трудния достъп до един от най-големите и най-бързо растящи пазари, вероятността от ново напрежение по Кипърския въпрос и загубата на политически инструменти за стабилизиране на Близкия Изток, увеличаване енергийната сигурност на ЕС и достъпа до мюсюлманския свят, които предоставя истинското партньорство с Турция.

Турция е официален кандидат за присъединяване към ЕС от 1999 г., като преговорите за влизане бяха започнати през 2005 г.

Оттогава насам са отворени едва 8 от 35 преговорни глави и само една е затворена успешно.

Tagged as: ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников