Социализмът на младите

От Екип E-comedia • Dec 12th, 2010 • Категория: Новини

Представата на младите за СОЦ-а е техният личен СОЦ

Това е мотото на новата, трета подред тема на динамичната платформа за инсталации – living museum™.

Между 16 и 20 декември партерът на сградата на БДЖ, на ъгъла на ул. “Г.С. Раковски” и “Иван Вазов” в София, ще се превърне в жив музей. В него ще бъдат “изложени” представите на младите за т.нар. соцпериод , който те не помнят.

Авторът на проекта Васил Тучков и екипът на living museum™ ще покажат СОЦ-а през очите на тези, които не са живели пряко в него, но са израстнали в епицентъра му. Косвено засегнато, младото поколение днес има различни мнения по въпросите за режима у нас; а именно образ, построен от разкази, оплаквания, хвалебствия, приказки за скъпоценни шоколадови яйца и дънки, липсващи банани, бригадирски лета, вечерни часове и забранени думи. Всички тези съставки забъркват рецепта за пълна обърквация у младия „европейски” българин и отдават фантастично значение на заобикалящите го надгробни паметници и тотеми, все гигантски, строги и често въоръжени, смятат организаторите.

Събитието ще продължи няколко дни, които ще бъдат тематично посветени на българския, съветския, кубинския и китайския социализъм.

Платформата включва различни елементи - архивни и днешни фотографии, диктатори на кокили, инсталации, Кореком, мултимедия, творчески работилници и други.

В продължение на час ул. „Г.С. Раковски” ще бъде затворена в отсечката си от пл. „Славейков” до сградата на БДЖ за преминаването на манифестация от пионери, чавдари, жонгльори и огнен пърформънс. Всяка от инсталациите е интерактивна, като целта е посетителите да са и участници.

Публиката ще има възможност да види и творби на Родченко и Попова в духа на конструктивизма.

На музикалната сцена ще се изявят „заслужилите народни артисти” Милена, Уикеда, Скилър и други.

living museum™ поставя време и пространство в музей, където експонатите са живи. Целта е зрителят да се пренесе в емоцията на темата (град, епоха, идеология). Мисия на фестивала е да събира артисти от различни сфери на национално и международно ниво в тематично сътрудничество.

Предишният проект на живия музей бе „(Х)амстердам: история за котки, хамстери, летящи къщи и колела”. Той беше представен в София и в “Нощта на музеите” в Пловдив, където събра четири хиляди гости на парти в стария тютюнев склад в града.

Tagged as: , ,