От Европа препоръчват българските власти да предприемат мерки срещу расизма

От Екип E-comedia • Aug 4th, 2010 • Категория: Новини

През миналата седмица от офиса на Европейската мрежа срещу расизма (ЕНАР) в Брюксел бе изпратен официален документ с препоръки до българските власти по повод организирания побой над четиримата български младежи на 6 юни 2010г., съобщиха членове на Борда на Европейската мрежа срещу расизма (ЕНАР). Тогава те се били нападнати от група неонацисти, докато са отивали да вземат участие в демонстрация срещу незаконното задържане на чужденци в Специалния дом за временно настаняване на чужденци (СДНВЧ), кв.Бусманци.

Официалното писмо от Брюксел е в отговор на Декларацията на гражданските организации в България - членове на мрежата на ЕНАР. В писмото се казва, че “ЕНАР категорично осъжда организираните атаки срещу граждани, упражняващи правата си свободно да изразяват своята подкрепа към чужденците, търсещи убежище в България”. ЕНАР също е дълбоко обезпокоена от организирания характер и публичността на извършеното на 6 юни 2010 г. нападение. В текста се казва, че ако българските власти не предприемат конкретни мерки, побоят над групата млади хора ще изпрати ясен сигнал към обществото, че незачитането на правата на една от най-уязвимите групи – хора, търсещи убежище – се оправдава от най-високите нива на власт в държавата”.

От Европа препоръчват на българските власти:

- да започнат криминално разследване срещу извършителите на нападението, като законодателните органи оценяват подобни деяния като престъпления от омраза, а не като хулигански прояви;

- да изяснят, разследват и публично огласят дискриминационните мотиви за извършеното от нападателите престъпление;

- да предприемат мерки за борба с расизма по всички възможни начини и средства, включително кампании за повишаване на общественото съзнание относно насилието на расова основа и неговото влияние върху обществото; кампании за изтъкване приноса на малцинствените групи за българското общество като цяло и др.;

- да насърчават и подкрепят активно всички мерки, предприемани за тази цел от гражданското общество;

- да провеждат продължаващо обучение по правата на човека за всички граждански служители в държавните институции, за медиите и неправителствените организации, така че те да могат по-добре да разбират и да отразяват подобни събития и явления по по-добър начин.

Заедно с българските НПО, подписали Декларацията, ЕНАР се ангажира да наблюдава работата на отговорните институции в България за идентифициране на нападателите и прилагането спрямо тях на пълната сила на закона. ЕНАР изразява увереност, че в случая “ще бъде отсъдена една справедлива присъда в резултат на внимателно и основано на фактите разследване”.

Писмото е подписано от г-н Майкъл Привот, Директор на ЕНАР. То е изпратено до: Георги Първанов, Президент; Бойко Борисов, Министър председател; Цецка Цачева, Председател на НС; Цветан Цветанов, Министър на вътрешните работи; Маргарита Попова, Министър на правосъдието; Николай Младенов, Министър на външните работи; Борис Велчев, Главен прокурор; Цветлин Йовчев, Председател на ДАНС; Драгомир Петров, Директор на Дирекция “Миграция”; Гиньо Ганев, Омбудсман; Кемал Еюб, Председател на КЗД; Георги Колев, Председател на СГС.

 

Tagged as: , ,