Международен ден на свободата на печата

От Екип E-comedia • May 3rd, 2010 • Категория: Новини

На 3 май 1991 г. на конференция на ЮНЕСКО във Виндхук (Намибия) е приета Декларация, в която се отправя призив за формиране на „независима, плуралистична и свободна преса, която да стане крайъгълен камък на демокрацията и икономическото развитие”. В документа цензурата се определя за най-тежко нарушаване на човешките права и от държавите се изискват конституционни гаранции за свобода на медиите и събранията.

Две години по-късно по решение на Общото събрание на ООН 3 май е обявен за Международен ден на свободата на печата. Целта е да се повиши информираността за значението на свободата на печата и да се напомня на правителствата за тяхното задължение да спазват и подкрепят правото на свобода на изразяване, залегнали в съответствие с член 19 от Всеобщата декларация за правата на човека.

Днес в Доха на официална церемония генералният директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура ще връчи Световната награда за свобода на печата “Гилермо Кано”. За 2009 г. наградата е присъдена посмъртно на Ласанта Викрематунге, адвокат и журналист от Шри Ланка, убит на 8 януари 2009 г.

Наградата на ЮНЕСКО Гилермо Кано за свобода на печата се връчва на заслужило лице, организация или институция, която има изключителен принос в областта на защитата и / или насърчаване на свободата на пресата по света, особено когато е имало висока степен на риск. Създаден през 1997 г., наградата се присъжда по препоръка на независимо жури, съставено от 14 професионалисти. Имената са предоставени от регионални и международни неправителствени организации, работещи за свободата на пресата, и от ЮНЕСКО държавите-членки.

Наградата е наречена в чест на Гилермо Кано Исаза, колумбийски журналист, който беше убит пред офиса на неговия вестник “Ел Еспектадор” в Богота, на 17 декември 1986 година. Писането на Кано беше срещу мощните наркобарони от Колумбия.

Tagged as: , , ,