София е домакин на международно състезание по европейско право

От Екип E-comedia • Apr 30th, 2010 • Категория: Новини

Тази година София е домакин на международното състезание по Европейско право за Централна и Източна Европа (CEEMC), което ще се проведе между 30 април и 3 май.

“CEEMC” е едно от най-престижните състезания по Европейско право. От първото му издание преди 16 години, то се провежда ежегодно в различни европейски държави. Заради силното си представяне през последните години Софийски университет „Св. Климент Охридски” получи честта да бъде арена на тазгодишните финали.

През 2008 г. в Полша отборът на Юридически факултет на Софийския университет става първи. През миналата година в Киев заема второ място.

Състезанието се организира от Университета Кеймбридж и от Съда на Европейския съюз в Люксембург, а съорганизатор от българска страна е Сдружение за Международни Състезания по Право.

Казусът на сблъсъка ще стане известен в последния момент, но винаги е свързан със сериозен аспект от европейското право, по който все още не се е произнесъл Съда в Люксембург. Състезателите ще пледират през международно съдебно жури, съставено от преподаватели в най-добрите университети в света, както и от юристи в Съда на Европейския Съюз, сред които е и д-р Александър Корнезов. Председател на съдийския панел е Генералния адвокат в СЕС Елеонор Шарпстън. Патрон на състезанието е покойният Лорд Слин от Хедлий.

Финалът на състезанието ще се състои в неделя от 15:00 часа в Аулата на СУ. Входът е свободен.

Повече за българското Сдружение за Международни Състезания по Право можете да научите на неговия сайт или от статията, публикувана в списание „Правен свят”.

Tagged as: , ,