Протест срещу нелепата смърт

От Десислава Кралева • Dec 12th, 2008 • Категория: Новини

София, 12 декември

Днес в София се състоя протестно шествие срещу непровокираното насилие. Шествието беше организирано от приятели и колеги на 20-годишния студент Стоян Балтов, който беше убит в нощта на 5-ти декември пред дискотека в Студентски град.

Студентите протестираха срещу липсата на адекватна охрана, лошите мерки за сигурност, забавената намеса на органите на реда и медицинските екипи, както и отсъствието на контрол над заведенията в Студентски град. Към скръбта и исканията им се присъединиха ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев и преподаватели от Медицинския университет, където учеше убитото момче.

Изготвен е списък с искания на студентите, но по думите на кмета на район „Студентски” Димитър Дилчев, промените са закъснели с 15 години. Според него е необходимо да се прекратят реституциите на имоти на територията на района, както и да се промени режимът на работа на заведенията. Необходимата дискусия, която би довела и до качествени изменения, е трябвало да започне много по-рано, отбеляза той. За съжаление, както за много неща в България, първо е необходимо да се случи трагедия, която да покаже недостатъците на системата, за да се предприемат стъпки за нейната реорганизация.

Стоян Балтов загина, след като той и негов приятел са били нападнати безпричинно пред дискотека „Амнезия” малко преди 3ч. на 5 декември. Групата, нападнала младежите, очевидно е била под въздействието на алкохол. Патрулиращите полицаи не са могли да се намесят адекватно, а линейката е пристигнала половин час след като е била повикана.

В резултат на всичко това си отиде един млад живот. Без причина и без смисъл от това. Не можем да го върнем, но можем да извлечем необходимите изводи. Можем да направим така, че повече да не умират млади хора, непровокирали смъртта си. Още по-малко при такива нелепи обстоятелства.

Tagged as:

Десислава Кралева (23) се познава с останалите членове на екипа от Университета, където всички водеха безмилостна борба с международните отношения. Извън това има интереси в областта на музиката, литературата, театъра, а отскоро и народните танци. Освен с преподаването на английски, се е занимава със семинари, била е участник на няколко международни конференции и за кратко беше в БТА.
Пишете на автора | Всички статии от Десислава Кралева