Връчиха Нобеловите награди

От Десислава Кралева • Dec 11th, 2008 • Категория: Новини

Стокхолм, 11 декември

Снощи в Стокхолм и Осло бяха връчени тазгодишните Нобелови награди. Те се присъждат ежегодно в шест области на науката, а тазгодишните лауреати са Осаму Шимомура, Мартин Чалфи и Роджър Циен за химия, японците Макото Кобаяши и Тошихиде Маскава за физика, германецът Харалд цур Хаузен и французите Франсоаз Баре-Синуси и Люк Монтание за медицина, французинът Жан-Мари Гюстав льо Клезио за литература, както и бившият финландски президент Марти Ахтисаари за мир. Американският физик Йоичиро Намбу, който е отличен за откриването на механизма на спонтанно нарушената симетрия в субатомната физика, не присъства в залата на Стокхолмската филхармония по здравословни причини, но наградата му беше връчена от шведското посолство в САЩ. Церемониите се състояха в присъствието на норвежкия крал Харалд Пети и членове на кралското семейство в Осло, както и на учени, интелектуалци и културни дейци в Стокхолм.

Нобеловите награди се връчват от 1901 г. в изпълнение на последната воля на Алфред Нобел, откривателя на динамита. Церемонията се провежда на 10 декември, в памет на учения, който е починал на тази дата. Лауреатите получават златен медал, диплом и парична сума в размер на 10 милиона крони /1,2 милиона долара/. Първоначалният замисъл е бил сумата да подпомага учените в техните разработки, но тъй като понастоящем в момента на награждаването повечето от тях са прекъснали активната си дейност, парите се даряват за благотворителни каузи.

Четете скоро в http://e-comedia.com – Марти Ахтисаари – умиротворителят на Европа, Азия и Африка.

Десислава Кралева (23) се познава с останалите членове на екипа от Университета, където всички водеха безмилостна борба с международните отношения. Извън това има интереси в областта на музиката, литературата, театъра, а отскоро и народните танци. Освен с преподаването на английски, се е занимава със семинари, била е участник на няколко международни конференции и за кратко беше в БТА.
Пишете на автора | Всички статии от Десислава Кралева