Руанда е първата страна в света свободна от мини

От Теодор Войников • Dec 3rd, 2009 • Категория: Новини

Руанда бе обявена за първата страна в света свободна от мини, съобщи на сайта си Би Би Си. Това стана на срещата на високо равнище „Свят без мини”, която се провежда от 29-ти ноември до 4-ти декември в Картахена, Колумбия.

Стотици хора са били убити или ранени от мини в Руанда. Те са поставени на територията на страната между 1990 и 1994 г. През последните три години руандските войници успяват да унищожат повече от 9000 минни устройства.

Противопехотните мини имаха опустошителен ефект върху Руанда, тъй като наличието им не даваше възможност на много хора да се изхранват от земята си.

Руанда е най-гъстонаселената страна в Африка. Тъй като 80% от населението е заето в селското стопанство, обработваемата земя е оскъдна. Сега, когато територията на страната е очистена от мини, тя може наново да бъде използвана за икономически нужди, а земеделците могат да бъдат спокойни за живота и здравето си.

За да бъде обявена една страна за свободна от мини, тя трябва да изпълни изискванията на договора за забрана на противопехотните мини (т.н. договор от Отава). Той задължава страните-членки да прочистят територията си от взривните устройства и да унищожат своите запаси от противопехотни мини.

Конвенцията за забрана на противопехотните мини, по-известна като Конвенцията от Отава, е открита за подписване в Отава на 3 декември 1997 г. и формално влиза в сила през март 1999 г., след четиридесетата ратификация.

Оттогава общо 165 страни са ратифицирали конвенцията, 38 от които изцяло спират производството на мини.

Според оценки на организацията „Лендмайн монитор” обаче, в държавите, които не са страни по договора, се съхраняват повече от 160 милиона мини, а 13 държави продължават да произвеждат мини или са си запазили това право.

Tagged as: , ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников