Започна проектът „София 2020”

От Теодор Войников • Oct 29th, 2009 • Категория: Новини

Тази седмица стартира нов сайт за публикуване на идеи, свързани с бъдещето на София. Проектът се нарича „София 2020” и включва 10 урбанистични идеи, всяка от които е представена с помощта на снимки, чертежи и клипчета и е описана в подробности на сайта www.sofia2020.bg. Основна цел на „София 2020” е да провокира обществен дебат по идеите и да ги постави в дневния ред на Столична община и ангажираните институции. Всеки може да гласува за предложението, което харесва като попълни краткия формуляр под него.

„Архитекти за София” е неформална група от 12 млади български архитекти. Основна цел на тяхната платформа „София 2020” е да изгради мечтата за София като един по-добър град. Ядро на проекта е сайтът www.sofia2020.bg, където са публикувани идеи за подобряване на градската среда и бъдещето на столицата.

Общото между 10-те идеи е, че са оригинални, „зелени” и напълно реалистични. Целта е да бъде постигнат голям обществен и социален ефект с малко строителство. В този дух са предложенията за зелени трамвайни лини и зелени градски тоалетни, за чиято реализация не са нужни много средства. Представен е и проект за създаване на непрекъсната велоалея с обща дължина 10 км, която да свързва „Южен парк”, „Ловен парк” и „Борисова градина”. Необходимо е само да се построят 4 пешеходни надлеза, както и да се доизградят няколко съществуващи велоалеи.

Някои от предложенията изглеждат по-трудно осъществими. Затварянето на част от градския център за автомобилно движение е приятна перспектива, но изграждането на подземни паркинги в зоната на улиците със сигурност няма да е евтино. Идеята за създаване на музей на комунизма на мястото на съборения мавзолей на Георги Димитров също не среща особена подкрепа.

Платформата позволява на всеки да прати своя идея за София без значение от къде е и какво работи - или както лаконично са се изразили авторите: „Идеи може да ни изпраща всеки, който има такива”.

Tagged as:

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников