Половината от днешните бебета вероятно ще станат столетници

От Теодор Войников • Oct 2nd, 2009 • Категория: Новини

Повече от половината деца, родени във Великобритания и другите развити страни днес, ще доживеят до 100 години, ако увеличаването на продължителността на живота продължи със същите темпове, както през последните два века, съобщи Би Би Си.

Според изследването на медицинското списание The Lancet, качеството на живот също е подобрено, като по-малко възрастни страдат от инвалидност и други физически проблеми.

Анализ на данните, взети от повече от 30 развити страни, сочи, че от 1950 г. насам вероятността както за жените, така и за мъжете да доживеят до 80 години се е удвоила.

Ръководителят на изследването, професор Кааре Кристенсен от университета на Южна Дания в Одензе, заяви, че продължителността на живота нараства от 1840 г. насам, като няма изгледи тази тенденция да спре.

„Линейното увеличаване на продължителността на живота през последните 165 години означава, че все още не сме стигнали „тавана” на човешкото дълголетие”, допълни той.

Според изследователите жизненият цикъл на човека вече минава през четири етапа – детство, зрялост, „млада” старост и „възрастна” старост. Според тях няма доказателства, че хората от групата на „възрастната” старост са в по-лошо здравословно състояние от „младите” възрастни. Това отчасти се дължи на факта, че болнавите хора умират първи, докато по-здравите достигат до 85 годишна възраст.

Датското изследване показва, че между 30 и 40% от хората на възраст от 92 до 100 години са независими и се справят сами.

Tagged as:

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников