Скандална снимка на Хуан Антонио Самаранч предизвика искания за оставката му от МОК

От Юри Иванов • Aug 12th, 2009 • Категория: Новини

Барселона, 12 август

Снимка, която показва как Хуан Антонио Самаранч е вдигнал ръката си във фашистки поздрав в чест на генерал Франко, доведе до искания за оставката му като почетен президент на Международния олимпийски комитет, съобщи Таймс. Снимката е направена през 1974 г. Тя показва Самаранч по време на празненство по случай 38-годишнината на преврата, организиран от Франко през 1936 г., който води до победата му в Испанската гражданска война три години по-късно.

Фотографията доведе до призиви за оставката на почетния президент на МОК, тъй като, по думите на авторите им, връзките му с франкисткия режим са несъвместими с „демократичните и братски идеали на съвременния спорт“.

Връзките на Самаранч с режима на Франко в последните му дни в средата на 70-те години отдавна са известни и предизвикват спорове в Испания. Роден в богато семейство от Барселона, той стои начело на градския съвет от 1973 до 1977 г. Освен това е назначен за спортен министър от самия диктатор през 1967 г., а в последната година на франкисткото управление става председател на Испанския олимпийски комитет.

Самаранч е президент на Международния олимпийски комитет от 1980 до 2001 г. и почетен президент на организацията оттогава насам.

Когато Франко умира през 1975 г., той не крие възхищението си от управлявалия Испания 36 години диктатор. По думите на Самаранч „Мандатът на Франциско Франко отбеляза най-дългия период на просперитет и мир, познат на тази държава от векове“.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов