Задава се ерата на платените онлайн медии

От Юри Иванов • Aug 6th, 2009 • Категория: Новини

Ню Йорк, 06 август

Милиардерът Рупърт Мърдок, чиято финансова империя в последно време претърпя тежки финансови загуби, обеща да промени медийната индустрия, като въведе такси за достъп до всички свои сайтове, включително тези на вестниците Таймс и Сън, до началото на идното лято, информира Гардиън. „Качествената журналистика не е евтина“, каза Мърдок, с което обяви края на безплатните новини в мрежата. „Дигиталната революция отвори много нови и евтини канали за разпространение на информацията, но не направи нейното съдържание безплатно“.

Медийната империя на австралийския магнат обхваща електронни и печатни медии от целия свят. В момента сайтът на Wall Street Journal е единственият неин представител, чиито посетители заплащат такси.

Мърдок заяви, че е проучил възможностите за онлайн таксуване и е готов да поеме риска да поведе медийната индустрия към модел, при който четенето на новини в интернет се заплаща. Той допълни, че ще избегне отлива на посетители към безплатните медии, като направи съдържанието на сайтовете си „по-добро и различаващо се“ от тяхното.

Засега България върви в обратната на предложената от австралийския милиардер посока. E-comedia припомня, че първите безплатни (печатни) медии в страната се появиха едва през миналата година и все още са разпространени изключително в столицата и в големите градове. Въпреки спада на приходите от реклама, няма изгледи сайтовете на водещите вестникарски издания да започнат да таксуват посетителите си.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов