Кметът на Хирошима призова за забрана на ядрените оръжия

От Юри Иванов • Aug 6th, 2009 • Категория: Новини

Хирошима, 06 август

Кметът на Хирошима Тадатоши Акиба призова световните лидери да подкрепят американския президент Барак Обама в желанието му ядрените оръжия да бъдат забранени. Акиба направи това в деня, в който Япония отбелязва шестдесет и четвъртата годишнина от първата ядрена бомбардировка в световната история, съобщи Яхуу Нюз.

През април президентът на САЩ заяви, че страната му носи „моралната отговорност“ за унищожаването на ядрените оръжия. Подкрепяйки го, Акиба каза: „Ние се обръщаме към света… да се присъедини към нашия стремеж и да елиминира всички ядрени оръжия до 2020 година“.

Церемонията, на която той говори, беше посетена от около 50 000 души, включително много чужденци, сред които обаче липсваше официален представител на Съединените щати. Реч произнесе и японският министър-председател Таро Асо, който декларира, че страната му ще продължи да се придържа към своите три принципа в ядрената сфера (а именно да не произвежда, притежава или складира ядрени оръжия) и че се надява светът да подкрепи усилията на Япония за ограничаване на разпространението им и тяхната забрана.

Жертвите, дадени от Хирошима на 6 август 1945 г. и в резултат на радиацията през следващите месеци, се оценяват на 140 000 души. По данни на японското правителство общият брой на жертвите от ядрените бомбардировки на Хирошима и Нагасаки е 260 000.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов