Пушачите на средна възраст са сериозно застрашени от деменция

От Юри Иванов • Aug 4th, 2009 • Категория: Новини

Хората на средна възраст, които пушат, имат диабет или са с високо кръвно налягане, са сериозно застрашени от деменция, разкрива изследване, публикувано в британския Журнал за неврология, неврохирургия и психиатрия и цитирано от Гардиън. Според него рискът при пушачите на възраст между 46 и 70 години да развият хронична загуба на паметта е със 70% по-висок от този при непушачите. Шансът диабетиците да развият деменция е почти два пъти по-голям, а този при хората с високо кръвно налягане нараства с 60%, в сравнение с онези, които не страдат от подобни проблеми.

Друго проучване показва, че появата на деменцията може да бъде предотвратена от редовна стимулация на мозъка (чрез четене, писане или игра на карти). По думите на доктор Сузан Соренсън „изследването демонстрира, че загубата на паметта при хората, които са в ранните етапи на болестта, може да бъде отложена чрез обикновени дейности, ангажиращи мозъка, без значение дали пациентите са образовани или не“.

Резултатите от публикуваното в британския журнал изследване подсказват, че пушачите на средна възраст трябва незабавно да се отърват от вредния си навик, а не да чакат, докато остареят и заболеят от засега нелечимата деменция. Диабетиците и хората с високо кръвно налягане следва да променят начина си на живот и да контролират по-добре проблемите си.

Изследователите са проучили 11 151 случая на мъже и жени на възраст между 46 и 70 години, чието здраве е изследвано през 1990-92 г. и проверено отново през 2004, за да стане ясно дали са хоспитализирани с деменция.

Проучването, обаче, не открива никаква връзка между наднорменото тегло или високото ниво на холестерол в кръвта и хроничната загуба на паметта.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов