Facebook и MySpace водят тийнейджърите до самоубийство според католически свещеник

От Юри Иванов • Aug 3rd, 2009 • Категория: Новини

Духовният водач на четири милиона римокатолици в Англия и Уелс архиепископ Винсънт Никълс заклейми социалните мрежи, като ги обвини в това, че подкопават обществения живот и водят тийнейджърите до самоубийство, съобщи Таймс. Той допълни, че Facebook и MySpace карат младите хора да търсят „мимолетни“ приятелства, при които количеството е по-важно от качеството.

Ключов фактор при самоубийствата сред младежите, според архиепископ Никълс, е травмата, която им е причинена, когато подобни отношения се разпаднат. „Приятелството не е удобство. То е упорита работа и продължава дълго, когато е правилно“.

Архиепископ Никълс заяви още, че умения, като това да разпознаваш настроението на човека срещу теб или да разчиташ езика на тялото му, преживяват упадък, и че нарасналата употреба на електронна информация има „обезчовечаващ“ ефект върху обществения живот.

В същото време, информира Таймс, във Facebook има потребител на име Винсънт Никълс, който твърди, че е архиепископ на Уестминстър и е посочил точния адрес на седалището си. Той има 336 приятели. Засега не става ясно дали този профил е на истинския Винсънт Никълс или не.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов