Киберпрестъпниците се прицелиха в социалните мрежи

От Юри Иванов • Jul 30th, 2009 • Категория: Новини

Валенсия, 30 юли

Социалните мрежи от типа на Facebook и MySpace все по-често стават мишена на киберпрестъпниците заради голямото количество лична информация, която потребителите им предоставят, предупредиха експерти, цитирани от Яхуу Нюз. Според участниците в провеждащата се във Валенсия среща на интернет ентусиасти (наречена Campus Party) данните, публикувани в тези сайтове – като име, дата на раждане, адрес, и-мейл, телефонен номер и пр. – са златна мина за хакерите.

Злокобният вирус Koobface (koob идва от думата book, прочетена на обратно) порази хиляди потребители на Facebook и Twitter от август 2008 г. насам, съобщи специалист по сигурността в компанията Panda Security. „Разпространението му е значително, като досега сме го засекли в 4 000 различни варианта“, допълни той. Вирусът завладява акаунтите на потребителите на социалните мрежи и изпраща на приятелите им съобщения, препращащи ги към сайтове, съдържащи софтуер, създаден да се промъква в компютърните системи.

Този софтуер, веднъж инсталиран, може да бъде използван за кражба на информация за банкови акаунти, номера на кредитни карти и др.

Facebook се бори с атаките на Koobface и подобните на него вируси, като блокира линкове към определени сайтове и затваря акаунтите на заразени потребители.

Друга опасност за социалните мрежи представляват популярните тестове, хороскопи и игри, които понякога могат да крият линкове към опасни програми. Празничните картички и съобщения също могат да водят към сайтове, разкриващи лична информация, от типа на пароли и банкови номера.

Междувременно Facebook обяви, че броят на потребителите му, засегнати от вируси от създаването на сайта през 2004 г. насам, е по-малък от 1 на 100.

Очаква се срещата във Валенсия, която ще приключи в неделя, да бъде посетена от повече от 6 000 души от целия свят, които ще споделят идеи, опит и всякакви видове дейности, свързани с компютрите, комуникацията и новите технологии.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов