Китай забрани онлайн игрите с насилие

От Юри Иванов • Jul 28th, 2009 • Категория: Новини

Пекин, 28 юли

Китайското правителство забрани на сайтовете в страната да поддържат реклами или връзки към игри, които „възхваляват“ насилието, съобщи Яхуу Нюз. Това е поредната крачка в кампанията за онлайн цензура, насочена към осигуряване на социалната стабилност в навечерието на шестдесетата годишна от установяването на комунистическата власт, която ще бъде отпразнувана на 1 октомври.

В съобщение, публикувано на уебсайта на китайското министерство на културата вчера, се казва, че игри, рекламиращи употребата на наркотици, нецензурния език, хазарта или престъпления от типа на изнасилвания, вандализъм и кражби, „противоречат на публичния морал и културните традиции в страната“.

„Подобни онлайн игри… са сериозна заплаха за моралните стандарти в обществото и влияят зле на младите хора“, продължава съобщението. Правителствената забрана започва незабавно. Все още не са предоставени детайли за това как ще бъде приложен законът.

Китай е държавата с най-много интернет потребители – повече от 298 милиона души – и с най-развита система за уеб мониторинг и цензура в света. Докато правителството твърди, че основни обекти на цензуриране са порнографските, хазартните и други сайтове, смятани за вредни за обществото, критиците му твърдят, че правителствените мерки често са насочени към чувствителни политически теми.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов