“Амнести интернешънъл” призова властите в Босна и Херцеговина да не допускат инциденти при предстоящия първи гей-парад в страната

От Виктор Владев • Sep 18th, 2008 • Категория: Новини

Сараево, 18 септември

Правозащитната организация “Амнести интернешънъл” призова босненските власти да не допускат прояви на насилие при предстоящия първи гей-парад в Босна и Херцеговина, предаде Ройтерс.

Парадът ще се проведе тази седмица, по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан в Сараево. Някои местни медии и официални лица определиха предстоящото събитие като “фестивал на хомосексуализма”, който се възприема от Исляма като грях и болест.

“Амнести интернешънъл” предупреди в свое изявление, че някои медии са започнали хомофобска кампания, която насърчава предразсъдъците и може да доведе до насилие.

“В много публикации има призиви организаторите на фестивала да бъдат линчувани, убити с камъни, залети с бензин или изгонени от страната. Срещу отделни активисти за права на хомосексуалистите са отправяни смъртни заплахи по интернет”, гласи част от изявлението. Босненските власти трябва да защитят правото на хомосексуалните мъже и жени да се събират и да изразяват свободно своите възгледи, призова “Амнести”.

Също както в по-голямата част от Балканите, толерантността към хората с различна сексуална ориентация в Босна и Херцеговина е ниска. Въпреки че правителството е подписало международни договори за граждански права и е прокарало закон срещу половата дискриминация, за мнозина хомосексуализмът остава табу.

Организаторите на събитието заявиха, че съвпадението с Рамазана е случайно и че ще проведат парада въпреки заплахите.

E-comedia припомня, че при проведения по-рано тази година първи гей-парад в България имаше прояви на насилие, заплахи и призиви за линчуването на участниците.

Tagged as:

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев