Повече от 2000 ирански граждани бяха арестувани

От Юри Иванов • Jun 29th, 2009 • Категория: Новини

Техеран, 29 юни

Повече от две хиляди души бяха арестувани, а стотици други изчезнаха в Иран, след като режимът реши да смаже недоволството след оспорваните президентски избори, съобщава Таймс, позовавайки се на Световната федерация за правата на човека.

Снощи около 3000 протестиращи са опитали да се съберат пред джамия в Техеран, където вярвали, че ще произнесе реч изгубилият изборите умерен кандидат за президент Мир Хосеин Мусави. Полицията скоропостижно ги е разпръснала. Мусави така и не се е появил.

Едновременно с прекратяването на протести от този тип, службите за сигурност са заети с преследването на дисидентите, очевидно опитвайки се да обезглавят т.нар. „зелено движение” на умерения политик. Смята се, че много популярни актьори, писатели и певци са арестувани през уикенда за подкрепата си за демонстраторите. Вероятно същата съдба е сполетяла няколко блогъри с опозиционни възгледи, които вече не пишат.

Почти всеки, който има смелостта да се противопостави на преизбирането на Махмуд Ахмадинеджад за президент, сега е смятан за обществен враг.

В същото време няколко души (включително един близък сътрудник на Мусави) се появиха по държавната телевизия и „признаха”, че демонстрациите са част от международна конспирация срещу Иран.

Но опозиционният политик отказва да се предаде. В ново уеб съобщение вчера той отхвърли предложението на режима за частично повторно преброяване на гласовете и повтори искането си за назначаването на нови президентски избори.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов