Докторът, който опита да се погрижи за Неда Солтан, наруши мълчанието си

От Юри Иванов • Jun 26th, 2009 • Категория: Новини

Лекарят, който направи опит да се погрижи за Неда Солтан – момичето, чиято смърт по време на протестите в Техеран шокира света – проговори по случая, след като напусна Иран и се завърна в дома си в Оксфорд, Великобритания, съобщи Таймс. Доктор Араш Хеджази заяви, че споменът за убийството на Неда ще го преследва вечно, но, че е доволен от превръщането й в символ на бруталността на иранския режим към населението на страната.

По този начин кръвта й не беше пожертвана и тя не умря напразно“, каза той.

Доктор Хеджази разказа, че след като Неда е простреляна от правителствен служител, тя сякаш е опитала да прошепне „защо“.

Той обясни още, че след разпространяването на клипа със смъртта й в интернет, е почувствал живота си застрашен, тъй като е бил сигурен, че режимът в Техеран ще се опита да прикрие случая. Вчера той е изпратил и-мейл на своя приятел – писателя Пауло Коелю – в който го моли да погрижи за семейството му, в случай че нещо се случи с него.

Накрая доктор Хеджази отхвърли твърденията на управляващите в Иран, че Неда е застреляна от друг демонстриращ, и обвини стария-нов президент на страната Махмуд Ахмадинеджад в организирането на държавен преврат, веднага щом е загубил изборите.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов