Майкрософт няма да предлага ъпгрейди към Windows 7 в Европа

От Юри Иванов • Jun 25th, 2009 • Категория: Новини

В миналото Майкрософт предлагаше на хората, които вече използваха Windows, шанс да преминат безплатно на новата версия на операционната система, когато тя станеше готова. Тази година подобна опция ще бъде предоставена в САЩ, но не и в Европа, информира Би Би Си. Компанията оправдава това с желанието си да се придържа към законодателството, регулиращо конкуренцията на континента.

Отговорът на европейските законодатели беше, че този ход ограничава избора на потребителите, вместо да го разширява.

Windows 7 ще бъде предложен на пазара на 22 октомври. Всеки човек извън Европа, който ще си купи нов компютър в периода дотогава, ще има възможност да ъпгрейдне операционната си система безплатно. При все това някои производители на компютри ще наложат малки такси за доставката на дисковете с Windows 7 на потребителите.

Хората, които притежават по-стари компютри и желаят да получат новата операционна система, ще платят за нея намалена цена. И тази опция, обаче, няма да бъде достъпна в Европа.

В допълнение към това Windows 7 ще бъде предлаган на континента без браузъра Internet Explorer.

Говорител на Европейската комисия опроверга твърденията, че Майкрософт действа по този начин, за да се съобрази с европейското законодателство. „Със сигурност (от компанията) не правят това, защото ние сме ги накарали“, каза той.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов