Отложиха поредното дело срещу You Tube

От Теодор Войников • Jun 25th, 2009 • Категория: Новини

Асошиейтед прес

Със съкращения

Италиански съд отложи делото срещу четирима директори на Гугъл, обвинени в нарушаване на закона за личната неприкосновеност, тъй като са позволили да бъде публикувано видео, което показва насилие над младеж, страдащ от аутизъм.

И четиримата подсъдими отричат да са виновни. Делото може да доведе до нови ограничения върху споделянето на видеоклипове и друго съдържание в мрежата.

От Гугъл твърдят, че делото нарушава европейското законодателство, като се опитва да прехвърли отговорност върху доставчиците за съдържание, качвано от потребителите.

Компанията също така счита, че съдебният процес представлява заплаха за свободата в интернет, защото може да изправи доставчиците пред непосилната задача да преглеждат предварително хилядите часове видеоматериали, които се качват всеки ден на сайтове като притежавания от Гугъл You Tube.

От своя страна, прокурорите и ищците твърдят, че не искат да налагат цензура на интернет. Според тях делото цели да бъдат приложени италианските закони за защита на личната неприкосновеност, както и да накара големите корпорации да блокират или изтриват бързо материали с неподходящо съдържание.

Това е първото дело от този вид в Италия и Европа”, заяви Алесандро Дел Нино, адвокат и експерт по интернет право. „Съществува риск то да принуди доставчиците да извършват превантивен контрол върху публикуваното съдържание - нещо, което противоречи на самата природа на интернет“.

Причина за съдебния процес е видео, което показва как училищни побойници бият и обиждат студент, страдащ от синдрома на Даун.

Благодарение на съдействието на Гугъл четиримата побойници бяха идентифицирани и осъдени на общественополезен труд от детски съд.

Впоследствие, обаче, прокурорите заведоха дело и срещу директорите на Гугъл, които могат да получат до три години затвор заради това, че са позволили видеото да бъде качено на сайта, което нарушава личната неприкосновеност на младежа.

От Гугъл направиха изявление, че предявяването на подобен иск е абсурдно. „Това е все едно да обвините пощенските служители за съдържанието на писмата, които разнасят.”

Прокурорите отвърнаха, че си дават сметка за невъзможността Гугъл да проверява всички материали. Според тях, обаче, компанията няма достатъчно автоматични филтри, както и предупреждения към потребителите относно законите за личната неприкосновеност и авторското право. Те твърдят още, че Гугъл няма достатъчно служители в италианския си офис, които да блокират бързо видеоклиповете, определени от зрителите като неподходящи.

Tagged as: ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников