Иранският върховен лидер нареди резултатите от изборите да бъдат проверени

От Юри Иванов • Jun 15th, 2009 • Категория: Новини

Техеран, 15 юни

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей нареди оспорваните резултати от президентските избори в страната да бъдат проверени, съобщи Таймс. С това си решение Хаменей се обърна на 180 градуса, тъй като преди беше обявил изборите, спечелени от досегашния президент на страната Махмуд Ахмадинеджад, за честни.

Решението на върховния ирански лидер идва на третия ден на улични протести, организирани от реформистите в Иран, които твърдят, че официалните резултати, според които Ахмадинеджад печели 63% от подадените гласове, са „пародия“.

Снощи Али Хаменей, който взема всички стратегически решения в страната, се срещна със загубилия умерен кандидат Мир Хосеин Мусави. След срещата той нареди твърденията на Мусави за изборни манипулации да бъдат разследвани.

Междувременно днес властите в Иран направиха опит да забранят протестите на привържениците на кандидата-реформист. Въпреки това на сайта на Мусави беше съобщено, че той ще излезе пред протестиращите и ще ги призове да се успокоят.

През почивните дни полицията арестува 170 души, включително голям брой опозиционни активисти и лидери на реформистите. Десетки студенти бяха арестувани снощи, след като излязоха на демонстрация в кампуса на Техеранския университет и започнаха да скандират „Смърт на диктатора!“ по адрес на Махмуд Ахмадинеджад.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов