Компютрите в Китай са застрашени от хакери

От Екип E-comedia • Jun 11th, 2009 • Категория: Новини

Пекин, 11 юни

Всеки компютър в Китай е застрашен от „превземане“ от хакери, заради пропуски в задължителен правителствен софтуер, съобщава Би Би Си. До този извод стигнаха китайски компютърни специалисти, които предупредиха, че резултатът може да бъде „мащабна катастрофа“.

Правителството в Пекин задължава всеки компютър в страната да има софтуер, чрез който да отсява съдържанието на глобалната мрежа. Според управляващите целта на програмата е да подпомага „здравословното развитие на интернет“ и „да предотвратява разпространяването на вредни материали в публичното пространство“.

За огромно учудване експертите откриха значителни пропуски именно в този софтуер. Така например комуникацията между него и сървърите на компанията, която го разработва и поддържа, не е криптирана. Това позволява на хакерите „да откраднат лична информация за хората“ и „да поставят зловредни скриптове“ в техните компютри.

Излишно е да споменаваме, че задължителният софтуер предизвика недоволството на китайски блогъри, а също и на много университетски преподаватели и граждани. Досега той е изтеглен от около 3 милиона компютри.

Tagged as: ,