Днес е премиерата на френския документален филм за Земята „Дом”

От Теодор Войников • Jun 5th, 2009 • Категория: Новини

Днес, за първи път в историята на киното, филм ще тръгне едновременно в над 50 страни по света. Френският документален филм „Дом” показва как за няколко десетилетия човечеството е нарушило баланса на планетата, установен от почти четири милиарда години еволюция. 5-и юни, Световният ден за опазване на околната среда, е избран като символична дата за пускане на лентата в киносалоните.

“Дом” е заснет изцяло от въздуха, като екипът на продукцията е обиколил с хеликоптер 54 страни. На фона на впечатляващи кадри от Земята глас зад кадър (Глен Клоуз) ни запознава с разтърсващи факти – 20% от населението консумират 80% от ресурсите, военният бюджет на развитите страни е 12 пъти по-голям от помощите, отредени за развиващите се държави, близо 1 милиард души гладуват, а ежегодно се унищожават 13 милиона хектара гори. Ако не обърнем хода на събитията, до 2050 г. поне 200 милиона души ще отговарят на новото определение климатични бежанци.

Сценарист и режисьор на филма е Ян Артюс-Бертран – фотограф (чиято изложба „Земята от високо” ни накара да въздишаме на Моста на влюбените до НДК), а отскоро и посланик на добра воля към програмата на ООН по околна среда.

Французинът обяснява идеята си така: “Филмът носи много ясно послание. Оказваме по-голямо въздействие на Земята, отколкото тя може да понесе. Има свръх консумация и изчерпваме земните ресурси. От въздуха лесно се виждат раните на Земята”.

Българската премиера на филма е днес, в Дома на киното, от 18:45 часа.

Tagged as: ,

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников