ПП „Зелените“ внесе жалба до омбудсмана за изборните депозити

От Юри Иванов • Jun 4th, 2009 • Категория: Новини

София, 04 юни

Вчера политическа партия „Зелените“ внесе искане до омбудсмана на Република България Гиньо Ганев да сезира Конституционния съд за нарушаване на основни граждански права в двата избирателни закона (за европейски и за национален парламент), конкретно в частта им за изборните депозити, съобщава сайтът на партията.

Размерът на тези депозити, според приетите от Народното събрание поправки в законите, е 50 000 лева за партия и 15 000 за независим кандидат. Според „Зелените“ той нарушава Конституцията на страната и в частност принципа, че избирателното право е всеобщо, тъй като поставя политическите сили, които не са парламентарно представени, в неравностойно положение, спрямо партиите, които са част от парламента.

В допълнение, казват от партията, подобен депозит отсъства в 15 от 27-те страни-членки на ЕС. В Нидерландия, където той е най-висок, размерът му е 11 000 евро – сума, левовата равностойност на която е 22 000 лева, или почти два пъти и половина по-малко, отколкото в България.

От партия „Зелените“ обещават, че в случай че обмудсманът не се задейства, ще се обърнат към Комитета по правата на човека на ООН, Европейския съд по правата на човека и Съда на европейските общности.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов