Инфлацията в еврозоната е нулева през този месец

От Юри Иванов • May 29th, 2009 • Категория: Новини

Франкфурт, 29 май

Инфлацията в еврозоната падна до 0, което е най-ниският резултат от 1991 г., когато тя се отчита за първи път, насам, съобщи Файненшъл таймс. Причина за това е тежката рецесия в региона, подкрепена от ниската цена на петрола. Очакванията са инфлацията дори да придобие отрицателни стойности през следващите месеци (като в Германия и Испания те вече са факт).

Тази ситуация допълнително ще усложни задачата на Европейската централна банка (ЕЦБ) да се пребори с най-тежката икономическа криза в Европа през последните 50 години. Притеснителното е, че отрицателната инфлация ще засили страховете от силна дефлация и ще доведе до голямо намаляване на цените с изключително негативни последици за икономиката.

ЕЦБ все още очаква нивото на инфлацията през годината да бъде „по-ниско, но близо до 2%“.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов