Никола Саркози руши граници с Лувъра в Абу Даби

От Теодор Войников • May 27th, 2009 • Категория: Новини

Елате в Абу Даби, посетете Лувъра и вземете диплома от Сорбоната. Наглед странната идея е на път да стане възможна, след като френският президент Никола Саркози откри строителството на филиал на Парижкия музей в Персийския залив, съобщи Таймс.

„Мона Лиза” и „Венера Милоска” няма да напускат Париж, но най-големият музей в света и престижни френски галерии ще отдадат под наем стотици творби на „Лувъра в Абу Даби”.

Франчайзингът на Лувъра е част от кампанията за разширяване на френското влияние в региона на Залива. От 2006 г. Сорбоната, старият университет, намиращ се в Латинския квартал на Париж, предлага обучение по право и хуманитарни науки в своя кампус в Абу Даби.

„Лувърът в пясъците”, както още наричат музея, ще се помещава в дворец с мраморен купол, проектиран от Жан Нувел, който ще бъде разположен на изкуствения остров Саадият. Близо до него вече се строи клон на Гугенхайм, модерният музей за изкуство в Ню Йорк, който ще бъде открит през 2011, една година след мини-Лувъра. Говори се, че само правото да бъде ползвано името на музея е струвало 60 милиона евро.

Навлизането на Франция в бизнеса с износ на култура се натъкна на съпротива, когато бе обявено две години по-рано. Знаменитости от света на изкуството подеха кампания под мотото „Музеите не са за продан” и обвиниха директора на Лувъра Анри Лойрет в предателство към националното наследство.

Оплакванията утихнаха, след като френският министър на културата Кристин Албанел заяви, че приходите от 30-годишното споразумение ще достигнат един милиард евро.

Предишният министър на културата и комуникациите на Франция Рено Донедийо дьо Вабр заяви: „Не сме направили компромис с принципите на нашата музейна политика. Дадохме нов тласък на способността си да караме Франция да блести по света.”

Tagged as:

Теодор Войников (23) учи международни отношения в СУ "Свети Климент Охридски". Има многостранни интереси, предимно в областта на историята и архитектурата. Член е на българската секция на The Young European Federalists (JEF) и пише статии за The New Federalist (TNF). През юли 2008 г. участва в състезание по международно право (Balkan Case Challenge) във Виена, където неговият отбор печели. Понастоящем е координатор на BCC за България. Участвал е в екологичен клуб „Матер Еко” и е автор на идеята за този сайт.
Пишете на автора | Всички статии от Теодор Войников