Обезлесяването е „по-бързо в Африка“

От Екип E-comedia • May 26th, 2009 • Категория: Новини

Африканските гори намаляват с по-бързо темпо, отколкото тези в други части на света, заради липсата на собственост върху земята, съобщи Би Би Си. По-малко от 2% от горите в Африка са под обществен контрол, в сравнение с една трета от тези в Латинска Америка и Азия. В същото време темпото на обезлесяване на черния континент е четири пъти по-голямо от средното за света.

Ако това се запази, на страните в басейна на Конго ще бъдат необходими 260 години, за да достигнат нивото на подобрение, постигнато по поречието на Амазонка. Придобиването на собственост върху земята може да помогне в намаляването на обезлесяването, ограничаването на промяната в климата и облекчаването на бедността, се казва в проучване, представено в столицата на Камерун.

Според авторите на проучването, сравняващо собствеността на територията на 39 държави (в които са разположени 96% от световните тропически гори), гражданите на Африка имат значително по-малка степен на контрол по отношение на горите, отколкото народите в останалите страни в Тропиците.

В последните години няколко африкански държави – сред които Ангола, Камерун, Мали, Судан и Танзания – въведоха или измениха закони, чрез които подобриха съществуващото право на собственост. В доклада обаче се призовава за „засилване на този процес“.

Tagged as: