Почина най-старата блогърка в света

От Юри Иванов • May 26th, 2009 • Категория: Новини

Най-старата блогърка в света – 97-годишната испанка Мария Амелия Лопез – която беше запозната с интернет от внуците си преди две години, почина, съобщи Таймс. Нейните постове бяха насочени към всевъзможни аспекти от дългия й живот – от спомени за политиката в епохата на Франко до размисли за все по-влошаващото й се здравословно състояние.

Мария Лопез блогваше от дома си в крайбрежния град Муксия, където е родена през 1911 г., или от фермата на внука й Даниел в Галисия.

Тя беше написала: „На 23 декември 2006 г. моят внук ми подари този блог, когато бях на 95 години, и оттогава животът ми се промени… сега мога да си общувам със света“. Блогът на Мария Лопез се превърна в световен хит, като регистрира повече от милион и половина посещения.

В един от последните си постове, от февруари, тя написа: „Когато съм в интернет, забравям за болестта си. Разсейването е добро. То събужда мозъка ми и ми дава сила“.

Мария Лопез стана най-старият блогър в света след смъртта на 108-годишния австралиец Оливър Райли през юни 2008 г. Не е известно кой е новият носител на званието, при все че 92-годишният Кърк Дъглас, който редовно блогва на страницата си в MySpace, е вероятен кандидат за него.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов