Иран блокира достъпа до Facebook

От Юри Иванов • May 25th, 2009 • Категория: Новини

Техеран, 25 май

В навечерието на президентските избори, които ще се проведат през юни, Иран блокира достъпа до социалната мрежа Facebook, съобщи Би Би Си, позовавайки се на местната информационна агенция и ползватели на мрежата. Целта на този ход е да спре поддръжниците на умерения кандидат за президент Мир Хосеин Мусави да използват сайта за кампанията му.

Facebook, който в момента има 175 милиона потребители по света, изрази разочарованието си от забраната на Техеран „във време, в което избирателите се обръщат към интернет като източник на информация за кандидатите в изборите и техните позиции“. До този момент няма коментар от страна на иранските власти.

Бившият министър-председател на страната Мир Хосеин Мусави е смятан за един от основните конкуренти на настоящия президент Махмуд Ахмадинеджад. Страницата му във Facebook има повече от 5000 последователи.

Tagged as: , ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов