Изтриването на личните данни в Google „нанася удар върху възможността за предвиждане на грипни пандемии“

От Юри Иванов • May 20th, 2009 • Категория: Новини

Ако Google бъде принуден да трие информацията за посетителите си шест месеца след влизането им на страницата, възможностите му да предвижда пандемии, от типа на тази от свински грип, ще намалеят, заяви съоснователят на интернет-гиганта Лари Пейдж, цитиран от Би Би Си.

Пейдж каза още, че смята, че е необходим сериозен дебат по въпроса за съхраняването на личните данни на посетителите на търсачката. Европейската комисия изисква те да бъдат трити след шест месеца. Според Пейдж, обаче, запазването им ще облагодетелства хората.

Така например, ако изискването на Комисията се запази, Google няма да бъде в състояние да предвижда потенциални пандемии. Пред журналисти търсачката показа, че в това отношение значително изпреварва различни правителствени агенции, именно защото използва личните данни на хората, които я посещават.

Пейдж заяви, че колкото по-малко информация са задължени да пазят компании като Google, толкова по-вероятно е „всички ние да умрем“.

През миналата година най-голямата търсачка в света отстъпи пред натиска на ЕС и обяви, че ще пази лични данни за период от девет месеца. Преди това той продължаваше година и половина. От ЕК, обаче, препоръчват периодът да бъде намален допълнително. Google и преди е защитавал правото си да съхранява лична информация – тогава с аргумента, че това помага в борбата с престъпността.

Tagged as: , ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов