Папа Бенедикт XVI пожела на християните в Близкия изток постоянство

От Юри Иванов • May 11th, 2009 • Категория: Новини

Аман, 11 май

Папа Бенедикт XVI призова християните в Близкия изток да се придържат към своята вяра и традиции. Той направи това по време на меса на открито в столицата на Йордания Аман, посетена от над 50 000 вярващи, предаде Таймс. Папата заръча на вярващите да си сътрудничат с представители на другите вероизповедания, за да подобрят живота си и да се преборят с идеологиите на насилието.

„Верността към вашите християнскки корени, верността към мисията на Църквата в Светите земи изисква от всеки от вас определен вид смелост – породена от убеждение в резултат на личната ви вяра, а не просто на изискванията на обществото или на традициите в семейството”, каза още Бенедикт XVI.

Папата беше приветстван от християни, дошли не само от Йордания, но и от Ливан, Сирия и Ирак.

В последните години Църквата изпитва дълбока тревога от намаляването на християните в Светите земи и в Близкия изток като цяло. То се дължи на конфликтите, икономическите трудности и нарастващото влияние на мюсюлманските фундаменталисти. Така например, според официалната статистика, процентът на християните в Йордания е по-малко от 2, в сравнение с 30% през 50-те години на XX век.

Очаква се папата да посети Израел и палестинските територии днес. Визитата му се следи отблизо от мюсюлмански и еврейски лидери по света.

Tagged as:

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов