Забраниха гей-парад в Москва

От Виктор Владев • May 8th, 2009 • Категория: Новини

Московските власти забраниха гей-парад, който трябваше да съвпадне с финала на конкурса за песен “Евровизия” в руската столица, с аргумента, че той “руши морала”, съобщи “Индипендънт”.

През последните години активисти за правата на хомосексуалистите организираха паради в Москва без разрешението на общината, но те завършваха с арести и побои.

“Московските власти казват: в Москва никога не е имало гей-паради и никога няма да има”, заяви Сергей Цой, говорител на кмета Юрий Лужков. “Те не само рушат морала в нашето общество, но умишлено провокират безредици”.

Организаторът на парада Николай Алексеев заяви, че той ще се състои. “Това е наше право, гарантирано от конституцията. Никой служител на държавна длъжност, дори кметът на Москва, няма право да го нарушава”, заяви Алексеев.

Говорителят на кмета Лужков обаче увери, че всеки опит за организиране на неразрешен гей-парад ще бъде “спрян с крути мерки от силите на реда, в съответствие със закона”.

Tagged as: ,

Виктор Владев (25) е завършил Международни отношения в СУ „Свети Климент Охридски” и в момента следва магистърска програма по Връзки с обществеността - пак там. Той е един от основателите на екологичните клубове „Матер Еко” и „ЮНЕКО”. Работи като репортер в БТА. Интересува се от неща, от които или ще ви настръхнат космите, или ще ви се притворят очите, или ще ви поруменеят бузите. :)
Пишете на автора | Всички статии от Виктор Владев