Вторичният столичен център ще се строи по проект на архитект Доминик Перо

От Юри Иванов • Apr 29th, 2009 • Категория: Новини

София, 29 април

Министър-председателят Сергей Станишев присъства на обявяването на печелившия проект в международния конкурс за Многофункционален комплекс в София, съобщи сайтът на Министерски съвет.

Конкурсът беше спечелен от проекта на известния френски архитект Доминик Перо, който грабна международното жури с интересната си обща градоустройствена структура, която едновременно съдържа „завършеност на идеята” и е достатъчно отворена, за да може отделните й части да се реализират относително самостоятелно.

„Близо 100 години в България не е правен архитектурен конкурс от такъв мащаб и това е голям успех за София като столица на страна от ЕС”, каза Станишев при откриването на експозиция на конкурсните проекти на шестимата финалисти. Той определи днешния ден като празник за всички, които обичат столицата ни и искат да я видят още по-красива и съвременна.

Премиерът припомни, че предстои работата по изработване на стратегия и конкретен план за реализацията на проекта на Доминик Перо, както и провеждане на конкурс за инвеститор. Той изрази увереност, че с доброто желание на държавата и на Столична община тези мероприятия ще бъдат проведени успешно.

Станишев подчерта, че в последните 20 години няма нито един градоустройствен проект, който да решава важни проблеми на столицата в такъв мащаб.

Експозицията, изложена в Националната галерия за чуждестранно изкуство, ще бъде открита до 6 юни. В нея могат да бъдат видени проектите на шестимата финалисти в конкурса – „Фостър & Партнер” ООД (Великобритания), „Заха Хадид Лимитед” (Германия), „Доминик Перо”(Франция), Обединение „Г-3” (България), „Фуксас Асочати С.Р.Л.” ООД (Италия) и Консорциум „Адаис проект” (България).

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов