Национален дискусионен форум КНСБ

От Десислава Кралева • Apr 28th, 2009 • Категория: Новини

Днес в НДК приключи двудневен национален форум, посветен на Стратегията на КНСБ за гъвкава сигурност. Форумът се организира от КНСБ и фондация „Фридрих Еберт”.

Основна тема по време на форума беше огъвкавяването на трудовия пазар и осигуряване на адекватна защита на правата на работниците, особено в сегашната ситуация на световна икономическа криза.

На първия ден от форума взе участие министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Тя запозна участниците с направеното до момента от социалното министерство по посока насърчаване заетостта на непълен работен ден. Освен това министър Масларова очерта насоките, в които предстои да се работи. Пламен Димитров от КНСБ допълни министъра при очертаването на действията, които е необходимо да се предприемат.

На форума взеха участие представители на различни браншови синдикални организации – в здравеопазването, образованието, леката и тежката промишленост. На дневен ред бяха поставени и въпроси за приемането на законодателни актове, обезпечаващи защитата на трудовите и социални права. Промените в Кодекса на труда и новоприетия Закон за митингите също бяха сред засегнатите теми.

През своя втори ден форумът засегна въпросите за Националната стратегия в периода 2009-2013 г. Представители на водещи политически сили споделиха вижданията на своите партии във връзка с развитието на страната в трудовата и социалната сфера. Те изложиха позициите си в контекста на приближаващите избори за Европейски парламент и Народно събрание, като загатнаха за платформите си, които се очаква да излязат до дни. Едно от безспорните преимущества на форума бе неговата широка представителност – участваха повече от 400 делегати от цялата страна, както и представители на законодателната и изпълнителната власт. Това, което можем да очакваме за в бъдеще от подобни мероприятия, е да се разчупи скованият модел и да се използва максимално възможността да се чуе мнението на толкова широкия брой участници.

Tagged as:

Десислава Кралева (23) се познава с останалите членове на екипа от Университета, където всички водеха безмилостна борба с международните отношения. Извън това има интереси в областта на музиката, литературата, театъра, а отскоро и народните танци. Освен с преподаването на английски, се е занимава със семинари, била е участник на няколко международни конференции и за кратко беше в БТА.
Пишете на автора | Всички статии от Десислава Кралева