Бойкотираният от Запада антирасистки форум отваря врати

От Юри Иванов • Apr 20th, 2009 • Категория: Новини

Женева, 20 април

Изпълнената с противоречия конференция на ООН за расизма ще започне днес, въпреки тревогите, че ще бъде използвана за антисемитска пропаганда, съобщава Би Би Си. Конференцията – която е първият подобен форум от 8 години насам – вече беше бойкотирана от САЩ, Германия и Израел. В последните часове към тях се присъединиха Канада, Австралия, Нова Зеландия и Холандия, допълва Гардиън.

Великобритания и Франция все още възнамеряват да вземат участие в конференцията в Женева. Според британски длъжностни лица страната им ще се консултира с останалите европейски държави по въпроса и ще прецени присъствието си в светлината на това, което ще бъде казано на форума.

Западните лидери се опасяват най-вече от присъствието на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, който поставя под съмнение Холокоста. Ако той използва конференцията, за да поднови атаките си срещу Израел или да отрече нацистките престъпления по време на Втората световна война, това ще бъде трагедия за един форум, който Организацията на обединените нации се надяваше да се превърне в пример за международно единство против дискриминацията.

Върховният комисар на ООН по човешките права Нави Пилай заяви, че е „шокирана и много разочарована” от бойкотите. Нейното мнение се споделя от папата, за когото конференцията е възможност за борба срещу дискриминацията и нетолерантността.

Форумът в Женева, който е продължение на проведената през 2001 г. в южноафриканския град Дърбан конференция за расизма, ще бъде открит от Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Според анализатори, при наложения бойкот от ключови световни държави, неговите решения ще бъдат лишени от сила.

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов