Ватиканът отхвърли трети кандидат за американски посланик при Светия престол

От Юри Иванов • Apr 15th, 2009 • Категория: Новини

Рим, 15 април

До този момент Ватиканът е отхвърлил поне трима кандидати, предложени неформално от американския президент Барак Обама за посланици на страната му при Светия престол, съобщи Би Би Си, позовавайки се на „надеждни източници”. Нито един от кандидатите не е приемлив за папата, тъй като всички те са защитници на правото на аборт.

Една от потенциалните номинации е била тази на дъщерята на бившия американски президент Джон Кенеди Каролин (на снимката). Консервативните католици в САЩ вече се обявиха против евентуалния й избор.

Ватиканът е недоволен от подкрепата на Барак Обама за правото на аборт и от премахването на доскоро действащата забрана за опити със стволови клетки.

Белият дом може и да не успее да намери човек, подходящ за американски посланик при Светия престол, преди юли, когато се очаква президентът на САЩ да се срещне с папа Бенедикт XVI за първи път, преди да вземе участие в срещата на върха на Г8, която ще се проведе в Сардиния.

От момента на установяването на дипломатическите отношения между Съединените щати и Ватикана през 1984 г. американският посланик при Светия престол винаги е бил противник на абортите и католик. Новите кандидати се борят за мястото на харвардския професор Мери Ан Глендън, която представляваше САЩ във Ватикана при управлението на Джордж Буш. 

Tagged as: ,

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов